Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Φίλος Τι είναι και τι σημαίνει;

Φίλος: Γένος αρσενικό, αλλά και θηλυκό (:φίλη)

Ποιος είναι ο φίλος; Είναι βαριά κουβέντα, αν μη τι άλλο...

Στη φωτογραφία αυτή εικονίζεται η πιο γνωστή παρέα φίλων της ελληνικής τηλεόρασης. 50-50. Μυθική σειρά. 
Είχε ειπωθεί μία φράση ανάμεσα στα επεισόδια και τις απίστευτες ατάκες:
"Οι φίλοι δεν χωρίζουνε σ' ολόκληρη την πλάση, 
Κι όποιος ανάμεσά τους μπει καμήλα να τον κλάσει".

Γιατί τον έχεις το φίλο; Γιατί είσαι σύμφωνος μαζί του; Από οπαδικές, πολιτικές αντιλήψεις, συμφέρον ή μήπως γιατί τον αγαπάς, τον νοιάζεσαι και τα αισθήματα είναι αμοιβαία;

Έχετε περάσει μαζί δυσκολίες; Ή όταν περνάει δυσκολίες τον εγκαταλείπεις και είσαι μαζί του μόνο στις χαρές; Του έχεις συγχωρέσει ποτέ μια χοντρή μαλακία που έκανε; Τον εμπιστεύεσαι πραγματικά ή πιστεύεις αυτά που σου λένε οι άλλοι γι' αυτόν;

Το θέμα είναι ότι τον φίλο, θα πρέπει να τον εμπιστεύεσαι πιο πολύ από τον ίδιο σου τον εαυτό.
Να ξέρεις ότι θα είναι εκεί για σένα, όπως θα πρέπει να είσαι κι εσύ για εκείνον. Προσοχή όμως! Δεν πρέπει να τον θεωρήσεις δεδομένο, διότι θα φύγει... Δεν θα φταίει... Αν δεν του δίνεις σημασία και τον παραμελείς... Αν φύγει όμως θα μείνεις μόνος!

Πρέπει ο φίλος σου κι εσύ να είστε όπως ο Αχιλλέας με τον Πάτροκλο. Όταν ο Έκτορας σκότωσε τον Πάτροκλο στον Τρωικό Πόλεμο, ο Αχιλλέας ξεχύθηκε στη μάχη να πάρει εκδίκηση, όπως και έπραξε σκοτώνοντας το φονιά του φίλου του.

Πρέπει να θυμάσαι ότι η φιλία είναι η πιο ιερή και αγνή σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων. Ο φίλος είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος, που έχεις, μετά τους γονείς και τα αδέρφια σου. Σχέσεις μπορεί να κάνεις αρκετές, μπορεί και όχι. Παρ' όλα αυτά, ο φίλος θα είναι πάντα εκεί για σένα. Πρέπει να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στο φίλο σου και στη σχέση σου. Ο φίλος δεν είναι μπαλάκι: "Τώρα μπορώ, αύριο δεν μπορώ". Είναι ο συμπαραστάτης σου! Είναι εκείνος που όταν πέσεις, με το ένα χέρι θα σε σηκώνει και με το άλλο θα σε μουτζώνει.

Οι φίλοι πρέπει να έχουν στο μυαλό τους αυτό που είπε ο Χριστός: "Δώσε χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα". Βέβαια ο Κύριος το είπε για το συνάνθρωπο γενικά, ωστόσο ταιριάζει απόλυτα στη φιλία... Δώσε χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα... Δεν είναι δούναι και λαβείν η φιλία. Δώσε συναισθήματα... Πάνω απ' όλα αυτό!  Συναισθήματα, με το κυριότερο; ΑΓΑΠΗ! Όπως στο σκύλο (καλύτερος φίλος του ανθρώπου)! Δε θέλει τίποτα, μόνο λίγη φροντίδα, αλλά και πολύ αγάπη!
"Τα βάσανά σου είναι και δικά μου
και για τους δύο μας χτυπάει η καρδιά μου",  τραγουδούν οι Τζίμης Πανούσης και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο τραγούδι" Εγώ κι εσύ μαζί ".



Και συνεχίζουν:
"Μπορεί να βρεις πιο έξυπνους φίλους
Να 'ναι μεγάλοι και πιο δυνατοί
Αλλά να ξέρεις τη δικιά μου αγάπη
Δε θα στη δώσει φιλαράκο κανείς".

Όντως. Μπορείς να βρεις πιο έξυπνους, πιο μεγάλους, πιο δυνατούς ανθρώπους! Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι φίλοι σου! Γνωστοί... Έτσι θα λέγονται. Φίλος είναι εκείνος που έχεις μοιραστεί μαζί του τα βάσανά σου και έχει κάνει κι αυτός το ίδιο μαζί σου!

Ξέρεις, μπορεί να σας χωρίζει μια ολόκληρη Ελλάδα, να μιλάτε σπανιότατα, αλλά όταν θα βρεθείτε να είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα!
Αν είσαι φοιτητής, μην περιμένεις να πάρει εκείνος τηλέφωνο, πάρε εσύ πρώτος. Μην χαραμίζετε τα καλύτερά σας χρόνια σε εγωισμούς και ανοησίες... Ζήστε μαζί όσο πιο πολλά μπορείτε. Αν κάνει βλακεία, συγχώρεσέ τον. Κι ας είναι η 485η φορά που την κάνει. Δεν το κάνει επίτηδες, αν τα αισθήματά του είναι αγνά. Μη τον παραμελείς επειδή έχεις σχέση. Ο φίλος, όπως προανέφερα, θα πρέπει να είναι σαν τον σκύλο. Ό, τι κι αν του κάνεις δεν φεύγει!
Εγώ φίλος ξέρω ότι είναι εκείνος που αγαπάει τον άλλον ανιδιοτελώς, χωρίς συμφέρον και σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς που φανερώνει.
Ακόμα και ο ίδιος ο Χριστός είχε επιστήθιο φίλο, τον Ιωάννη. Σημειωτέον ότι στο Σταυρό πάνω τον άφησε υπεύθυνο για την ίδια του τη μάνα.
Εύχομαι να είστε καλά μαζί με τους φίλους σας! Να μπορείτε πρωτίστως να ξεχωρίσετε τους αληθινούς φίλους, από αυτούς που σας προσεγγίζουν από συμφέρον.

Και "όσο περνάνε και φεύγουν τα χρόνια η φιλία σας να μένει αιώνια".

Αληθινή, αγνή, αμόλυντη και ανεπηρέαστη από κάθε τι άλλο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου