Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Ουκ εάλω η Πόλις, ουκ εάλω το φως.


Αύριο Τετάρτη 30 Μαΐου και ώρα 7:30μ.μ στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, η Ένωση Μικρασιατών Θήβας σε συνεργασία με τη Χορωδία της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου και την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας και της Δημοτικής Κοινοφελούς Επιχείρησης Θηβών (ΔΗ.Κ.Ε.Θ) μας καλουν σε μία πολύ όμορφη εκδήλωση με θέμα την Άλωση της Βασιλεύουσας των πόλεων, Κωνσταντινούπολη και τίτλο: 

"Ουκ εάλω η Πόλις, ουκ εάλω το φως"

Ας προσπαθήσουμε να στηρίξουμε αυτή την πολύ όμορφη εκδήλωση με την παρουσία μας. 

Εάλω η Πόλις


"Εάλω η Πόλις"

Κυριεύτηκε από τους Τούρκους.
"...ήτανε θέλημα Θεού 
η Πόλη να τουρκέψει... "

Μία από τις πιο δύσκολες μέρες του Ελληνισμού. Μία μέρα σαν σήμερα στις 29 Μαΐου του 1453, η πόλη των πόλεων, η Βασιλεύουσα, η Νέα Ρώμη θα κυριευόταν από τον εχθρό. 
10 αιώνες πολιτισμικής άνθησης. 
10 αιώνες που η Ορθοδοξία στο Βυζάντιο έδινε το φως στην ανθρωπότητα και έκανε πλουσιότερο τον Ελληνικό πολιτισμό, ενώ στη Δύση η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία βύθιζε την Οικουμένη ολόκληρη στο σκοτάδι του Μεσαίωνα. 

Από εδώ και πέρα η Πόλη θα ήταν σκλαβωμένη. 

Από εδώ και πέρα η Αγία Σοφία δεν θα λειτουργούσε Ορθόδοξα. 

Από εδώ και πέρα ακολουθούσαν 400 χρόνια δύσκολα. Εκείνα της σκλαβιάς. 

"Ησύχασε κυρά-Δέσποινα 
και μην πολυδακρύζεις. 
ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΥΣ
ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑ 'ΝΑΙ"


Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίας Τριάδος Θεολογικής Σχολής Α. Π. Θ.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΟΡΤΗ ΙΕΡΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Πρόσκληση 

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στο Πολιτιστικό Τριήμερο του Τμήματός μας με αφορμή την Εορτή της Αγίας Τριάδος, το οποίο θα διαρκέσει από τις 28 έως τις 30 Μαΐου με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018
- Ώρα 8 π.μ. Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ναό της Σχολής μας στον 4ο Όροφο.

- Έκθεση ζωγραφικής του εργαστηρίου του τμήματός μας.( 8-11 π.μ.)

Τρίτη 29 Μαΐου 2018
- Μνήμη Αλώσεως Κωνσταντινουπόλεως με το μουσικο σχήμα "Ρωμανός ο Μελωδός" και τη χορωδία του Τμηματός μας.

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018
- "Ταξιδεύοντας στο Άγιον Όρος"
Οπτικοακουστική προβολή.

Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στο Αμφιθέτρο Δ΄στον 1ο Όροφο της Σχολής μας στις 7μ.μ.

Σας περιμένουμε για να τιμήσουμε όλοι μαζί την Σχολή μας και να δεχθούμε την Αγιοπνευματική Χάρη των ημερών αυτών, που συμπέφτουν με την ημέρα Μνήμης της Αλώσεως της Βασιλεύουσας.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη. Θεόστεπτοι Βασιλείς και Ισαπόστολοι!

Σήμερα η Εκκλησία τιμά δύο μεγάλους Αγίους τον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη. Τον Μέγα Κωνσταντίνο, ο οποίος με το Διάταγμα των Μεδιολάνων (σημερινό Μιλάνο) της Ανεξιθρησκείας το 313 μ. Χ. έσωσε τους Χριστιανούς από τους διωγμούς και ελευθέρωσε όλα τα θρησκεύματα, επιτρέποντας σε όλους τους ανθρώπους να λατρεύουν αυτό που θέλουν.
Την Αγία Ελένη η οποία στους Αγίους Τόπους βρήκε τον Σταυρό του Χριστού με θαυμαστό τρόπο. Όταν μετά την επίθεση των Αράβων πήγε στα Ιεροσόλυμα αναζήτησε τον Σταυρό. Όταν έφτασε στο όρος του Γολγοθά είδε φυτρωμένο το φυτό του Βασιλικού, το οποίο ονόμασε έτσι προς τιμήν του Βασιλιά Χριστού. Η Αγία για να ωθήσει τους εργάτες να σκάψουν, πετούσε κάθε βράδυ νομίσματα στο σημείο που ήταν το Τίμιο Ξύλο για να νομίζουν ότι σκάβουν για χρηματικό θησαυρό και να συνεχίσουν. Όταν ο Σταυρός βρέθηκε, βρέθηκαν μαζί Του και οι άλλοι δύο των ληστών που σταυρώθηκαν μαζί με τον Χριστό. Εκείνη την ώρα περνούσε από εκεί μία κηδεία ενός μικρού παιδιού. Η Αγία ακούμπησε και τους τρεις Σταυρούς στο παιδί και μόλις ακούμπησε τον Σταύρο του Κυρίου, το παιδί αναστήθηκε.
Δυστυχώς, ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι λίγο παρεξηγημένος. Πολλοί νομίζουν ότι το Διάταγμα των Μεδιολάνων κυνηγούσε τους ειδωλολάτρες και γενικότερα τις αρχαίες θρησκείες, κάνοντας επίσημη θρησκεία τον Χριστιανισμό. Αυτό είναι λάθος. Εάν ο Άγιος Κωνσταντίνος ή οι επόμενοι Αυτοκράτορες κυνηγούσαν τις αρχαίες θρησκείες δεν θα υπήρχε η Ακρόπολη, δεν θα υπήρχαν οι Δελφοί. Φεύγω από τα μνημεία και πηγαίνω στα χειρόγραφα. Στην περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αυτοί που ήξεραν γραφή ήταν οι Καλόγεροι. Και ρωτώ: Γιατί κράτησαν τα έργα του Αριστοφάνη, του οποίου τα έργα είναι αισχρά;
Καλό είναι λοιπόν να προσέχουμε τι λέμε και να διαβάζουμε πριν το πούμε.
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες!
Κωνσταντίνε, Κωνσταντίνα και Ελένη πολύχρονοι!
Και τέλος θέλω να δώσω μία ευχή σε όλους τους Έλληνες. Εύχομαι να αξιωθούμε να ζήσουμε τη μέρα, που η καρδιά της Ορθοδοξίας τέτοια μέρα θα χτυπά ξανά στο Ναό της του Θεού Σοφίας στην Βασιλεύουσα, την Κωνσταντινούπολη!
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Προσφυγικού Συνοικισμού Θηβών!







Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Δεν ξεχνώ, θυμάμαι και τιμώ!





Σήμερα 19 Μαΐου είναι ημέρα τιμής και μνήμης της Σφαγής 353.000 Ελλήνων στα Μαρτυρικά χώματα του Πόντου. Ας μην ξεχάσουμε τη μέρα αυτή. Εκδιώχθηκαν από τους τόπους τους, βασανίστηκαν. Τα εδάφη βάφτηκαν κόκκινα από το αίμα και αυτόματα βαφτίστηκαν Ελληνικά. Το σύνθημα είναι ένα: "Δεν ξεχνώ".


Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Λεονάρντο ντα Βίντσι


Ζωγράφος, γλύπτης, εφευρέτης, αρχιτέκτονας, μηχανικός και επιστήμονας, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι (Leonardo da Vinci) αποτελεί την προσωποποίηση του Αναγεννησιακού ανθρώπου.
Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του συγκαταλέγονται η Μόνα Λίζα και ο Μυστικός Δειπνος. Εκτός από τα παραπάνω, ο ντα Βίντσι ενδιαφερόταν για την αστρονομία, τη βοτανική, τη συγγραφή, την ιστορία και τη χαρτογραφία.
Πέθανε μια μέρα σαν σήμερα, στις 2 Μαΐου 1519.


Ζωγράφισε το πορτρέτο της συζύγου του Φραντσέσκο ντελ Τζοκόντο, την περίφημη Τζοκόντα. Ο πίνακας αυτός θεωρείται το γνωστότερο έργο του Λεονάρντο και ένας από τους διασημότερους του κόσμου, ιδιαίτερα μετά από την κλοπή του από το Λούβρο το 1911 και τη μυστηριώδη εύρεσή του στη Φλωρεντία το 1913. Πριν ακόμα ολοκληρωθεί, η Μόνα Λίζα κατάφερε να επηρεάσει σημαντικά τη ζωγραφική στους κύκλους της Φλωρεντίας, καθιερώνοντας ένα είδος προσωπογραφίας για αρκετά χρόνια.


Φραγκίσκος Α'της Γαλλίας.Ο μαικήνας που επεισε τον Λεονάρντο να περάσει τα τελευταία του χρόνια στην Αμπουάζ.  Για τον Λεονάρντο η σχέση που είχε με τον Γάλλο ηγεμόνα παρομοιαζόταν με εκέινη του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.