Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Το αγωνιστικό φρόνημα των Ελλήνων ποτέ δεν χάνεται!




Πραγματικά δεν μπορώ από χτες να βγάλω λέξη για το θέμα της Μακεδονίας μας. 
Πενθώ απο χτες, όπως πενθεί και η υπόλοιπη Ελλάδα... 
Νομίζω όμως ότι μια χώρα με Ιστορία και ύπαρξη χιλιάδων ετών πολύ ασχολήθηκε με ένα κρατίδιο Σλάβων που δημιουργήθηκε τον 6ο - 7ο αιώνα και μπήκε ο σπόρος του ονόματος της Μακεδονίας στα μέσα του 20ου αιώνα από τον Τίτο. 
Πρέπει εμείς οι ίδιοι να διαδίδουμε την Ιστορία όπως είναι και όχι όπως τη διαστρέβλωσε ο προδότης που έχουμε για Πρωθυπουργό και η παρέα του. 
Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι βρισκόμαστε σε έναν ανηλεή πόλεμο. 

Στράβων, Έλληνας Ιστορικός 
(64 π.Χ - 24 μ.Χ): 
"Εστίν ουν Ελλάς και η Μακεδονία"! 

Α΄ ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ,
 Βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης 
(Κεφ. Α’ στιχ. 1 - 10)

«Και εγένετο μετά το πατάξαι Αλέξανδρον τον Φίλιππον τον Μακεδόνα, oς εξήλθεν εκ της γης Χεττειείμ, και επάταξε τον Δαρείον βασιλέα Περσών και Μηδων και εβασίλευεν αντ’ αυτού πρότερος επί την Ελλάδα… Και εβασίλευεν Αλέξανδρος έτη δώδεκα και απέθανε… Και εξήλθεν εξ αυτών ρίζα αμαρτωλός Αντίοχος Επιφανής, υιός Αντιόχου βασιλέως ος ην όμηρος εν τη Ρώμη και εβασίλευεν εν έτει εκατοστώ και τριακοστώ και εβδόμω βασιλείας Ελλήνων».

«Ο Αλέξανδρος, ο υιός του Φιλίππου, ο Μακεδών, έπειτα από την νίκη του εναντίον των Περσών…και έγινε βασιλεύς αντί εκείνου στις χώρες αυτές, αφού προηγουμένως είχε γίνει βασιλεύς ολοκλήρου της Ελλάδος.

Και βασίλευσε ο Αλέξανδρος δώδεκα έτη και μετά πέθανε… Από αυτούς βγήκε μία ρίζα αμαρτωλή, ο Αντίοχος ο Επιφανής, υιός του βασιλέως Αντιόχου, ο οποίος ήταν προηγουμένως όμηρος στη Ρώμη και αυτός έγινε βασιλεύς κατά το εκατοστό τριακοστό έβδομο έτος της βασιλείας των Ελλήνων Σελευκιδών».

ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ,
Βιβλίο της Καινής Διαθήκης 
 (Κεφ. Ιστ στιχ. 9)

« Και όραμα δια της νυκτός ώφθη τω Παύλω, ανήρ τις ην Μακεδών εστώς, παρακαλών αυτόν και λέγων, διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν ».

Είναι χαρακτηριστικό το κείμενο αυτό, όπου ο μαθητής και συνοδοιπόρος του Αποστόλου Παύλου, Ευαγγελιστής Λουκάς, αναφέρει ότι στο όραμα που είδε ο Απόστολος Παύλος ένας άνδρας Μακεδόνας στεκόταν όρθιος, και τον παρακαλούσε λέγοντάς του : «Πέρασε στη Μακεδονία και βοήθησέ μας»

Είναι καταγεγραμμένα τα επόμενα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, στο Βιβλίο των Πράξεων των Απόστολων, γύρω στο 50 μ.Χ, τα οποία ακολουθούν και σήμερα πλήθη προσκυνητών, από τα Ιεροσόλυμα στα παράλια της Μικράς Ασίας (Τρωάδα), και συνέχεια στη Σαμοθράκη (Παλαιόπολη), την Καβάλα(Νεάπολη) και τους Φιλίππους(Κρηνίδες), την Αμφίπολη, την Απολλωνία, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, την Αθήνα, τη Πρέβεζα και την Κόρινθο.

Κωνσταντίνος Καραμανλής (1907 - 1998),
Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδος (1980-1985, 1990-1995),
Πρωθυπουργός της Ελλάδος (1955-1958, 1958-1961, 1974-1980)  
Ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας

"Δεν υπάρχει παρά μια Μακεδονία και αυτή η Μακεδονία είναι Ελληνική"
(28/4/1992) 



Ανδρέας Παπανδρέου (1919-1994)
Πρωθυπουργός της Ελλάδος (1981-1989, 1993-1996),
Ιδρυτής του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ)

"Το όνομά μας είναι η ψυχή μας "
(18/9/1993, Θεσσαλονίκη)

"Δεν αναγνωρίζουμε κανένα κράτος, με το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του, στα βόρεια σύνορά μας"
(7/10/1993, Αθήνα) 


Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος (1998-2008)
" Η Μακεδονία θα σώσει την Ελλάδα γιατί κάποια Ελλάδα αποφάσισε να αυτοκτονήσει" 

ΕΛΛΗΝΕΣ, ΨΗΛΑ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ!!! 🇬🇷


Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Τσιτσιπάς: Προκρίθηκε στα ημιτελικά του Australian Open, απέκλεισε και τον Μπαουτίστα Αγκούτ!


Ασταμάτητος ο Στέφανος Τσιτσιπάς, κατάφερε να επικρατήσει στον αγώνα κόντρα στον Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ και πέρασε στους «4» του Australian Open. Ο Έλληνας τενίστας νίκησε 7-5,4-6, 6-4, 7-6 στη Rod Laver Arena τον Ισπανό Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ, μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι και προκρίθηκε στον ημιτελικό του Australian Open, εξακολουθώντας να γράφει στη Μελβούρνη, «χρυσή» ιστορία για το ελληνικό τένις και τον ελληνικό αθλητισμό. Θα είναι ο πρώτος ημιτελικός του σε Grand Slam και εκεί θα περιμένει τον νικητή της αναμέτρησης ανάμεσα σε Ράφαελ Ναδάλ και Φράνσις Τιαφό. Ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν εκπληκτικός σε ένα ακόμα παιχνίδι διάρκειας 3 ωρών και 14 λεπτών στην Μελβούρνη, που έγινε σε 24 βαθμούς θερμοκρασία, απέναντι σε έναν αντίπαλο, που επίσης έπαιζε στον πρώτο του προημιτελικό σε Major αλλά στα 30 του χρόνια, φτάνοντας από εννέα νίκες στη σειρά και έχοντας επικρατήσει μέσα στο 2019 των Τζόκοβιτς, Βαβρίνκα και Τσίλιτς, ενώ έχει κατακτήσει και το τουρνουά της Ντόχα. Για μία ακόμα φορά ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε την συμπαράσταση των Ελλήνων ομογενών της Μελβούρνης, που πανηγύρισαν τον ιστορικό θρίαμβο του 20χρονου πρωταθλητής μας

Πηγή: thecaller.gr

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Ένας χρόνος "And what about..."?




Πριν ένα χρόνο ακριβώς ξεκίνησε ένα εγχείρημα. Ένας στόχος για την ελεύθερη έκφραση, την αμερόληπτη παρουσίαση ειδήσεων, την ανάδειξη θεμάτων κυρίως από την πόλη της Θήβας (και όχι μόνο), την διασκέδαση των αναγνωστών, τον προβληματισμό και την απορία σε κάποια θέματα καθημερινά.
Μαζί ζήσαμε τις χαρές και τις λύπες, φουσκώσαμε από υπερηφάνια, πονέσαμε, προτείναμε, δημιουργήσαμε, προβληματιστήκαμε, φωτογραφίσαμε, αγωνιστήκαμε και παρουσιάσαμε με αντικειμενικότητα τα θέματα της επικαιρότητας.
Λόγω της έναρξης λειτουργίας του "And what about..." τόσο νωρίς μέσα στο 2018 και συγκεκριμένα σαν σήμερα πέρσι, 21 Ιανουαρίου, βιώσαμε πολλές στιγμές μέσα στο παρελθόν έτος. Ευχάριστες και δυσάρεστες.
Πανελλαδικά η πιο ευχάριστη στιγμή ήταν από το χώρο του αθλητισμού με όλες τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών μας τον περασμένο Αύγουστο. Στον αντίποδα, η πιο δυσάρεστη στιγμή ήταν μακράν οι πυρκαγιές τον Ιούλιο σε Μάτι, Κινέττα, Νέο Βουτζά και άλλες περιοχές της χώρας.

Ας ελπίσουμε το 2019 να γιατρέψει τις πληγές, να χαρούμε περισσότερο και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να δίνουμε ηχηρό μήνυμα σε όλους ότι "η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά, μόνο λίγο καιρό ξαπωσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά".

Μπαίνουμε στον δεύτερο χρόνο αυτού του blog και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είμαστε εκεί. Στα μεγάλα γεγονότα, στην καθημερινότητα, στον αγώνα για να παρουσιάσουμε περισσότερα πράγματα και να δώσουμε τη δική μας πινελιά ρωτώντας:

"And what about..."? 

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Μεγάλη νίκη - Πρόκριση στα Προημιτελικά του Αυστραλιανού Open για τον Στέφανο Τσιτσιπά επί του #3 της κατάταξης Roger Federer





Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γράφει ιστορία και δοξάζει την Ελλάδα! Ο 20χρονος τενίστας πέταξε στα αστέρια και κέρδισε 3-1 σετ τον θρύλο του τένις Ρότζερ Φέντερερ στη «Rob Laver Arena» της Μελβούρνης. Με 6-7, 7-6, 7-5 και 7-5 ολοκλήρωσε τον προσωπικό του θρίαμβο και προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του αυστραλιανού Όπεν! 

Το Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα live!!!





Όσοι δεν μπορούμε να βρισκόμαστε εν σώματι εκεί, ας δείξουμε έστω και μέσω διαδικτύου ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική και αυτό δεν αλλάζει!!!

🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷

Πηγή: Livemedia

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Η καρδιά της Ελλάδας αύριο χτυπά στο Σύνταγμα!





Τι θα έλεγε άραγε ο Παύλος Μελάς, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης για αυτή την κατάσταση σήμερα;
Θα μας ήθελαν Ραγιάδες; Όχι!!!
Ας αγωνιστούμε γι' αυτά που μας ανήκουν!
Όχι στη Μακεδονική ιθαγένεια στους Σκοπιανούς...
Όχι στη Μακεδονική γλώσσα στους Σκοπιανούς...
Όχι στη συμφωνία των Πρεσπών...

Δεν αναγνωρίζουμε κανένα κράτος με το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του στα βόρεια σύνορά μας...

Το όνομά μας είναι η ψυχή μας!!!

Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική μόνο!!!

Έχει χυθεί πολύ αίμα ελληνικό για να την παρασώσουμε αμαχητί...

Αύριο στις 2 μ.μ στην Πλατεία Συντάγματος!

Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα για τη Μακεδονία μας, για την Εθνική μας Κυριαρχία!!! 

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Περίεργες καταστάσεις τελευταία...






Με τρία διαφορετικά φωτογραφικά στιγμιότυπα κατεστραμμένων Ναών αναφέρομαι στην προσπάθεια εμπρησμού της Παναγίας της Ελεούσας, παρεκκλησίου της Ενορίας Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της Θήβας, στον εμπρησμό του Αγίου Μηνά, παρεκκλησίου της Ενορίας Αγίου Δημητρίου -  Μεγάλης Παναγίας και στο πρόσφατο περιστατικό του βανδαλισμού του Ναού του Πολιούχου μας, Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους στην Κεντρική Πλατεία της Θήβας. Το ερωτήματα που τίθενται είναι: Ποιοι κάνουν αυτούς τους βανδαλισμούς; Γιατί τόσα χρόνια στην πόλη μας δεν είχαν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα; Ποια πρέπει να είναι η αντίδρασή μας για να προφυλάξουμε τους χώρους λατρείας, πέρα από τους συμβατικούς, δηλαδή συναγερμούς και λοιπούς τρόπους. Πως επίσης θα προφυλαχτούμε από την εύκολη πια κατηγορία του ρατσισμού και του εθνικισμού. Δύο "καραμέλες" στα στόματα πολλών, που δεν μπορούν ή μάλλον καλύτερα δεν θέλουν να αντιληφθούν την ουσία αυτών των πράξεων. Δε θέλω να γίνω μάντης κακών προβλέψεων, αλλά πολύ φοβάμαι ότι αν δεν λάβουμε μέτρα ουσιαστικά, που θα γίνουν αντιληπτά από όλες τις πλευρές, σύντομα θα γίνουμε όλοι δέκτες δύσκολων καταστάσεων με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης είναι το κέντρο της πόλης. Αν και αυτό δεν τους φόβισε, φανταστείτε οι Ναοί αλλά και τα σπίτια τι κίνδυνο διατρέχουν. Με την παρέμβασή μου αυτή δεν θέλω ούτε να φοβίσω, ούτε να ανάψω φωτιές. Θέλω απλά να παρακαλέσω όλους τους υπεύθυνους φορείς, ενωμένοι να συνδράμουν για την ασφάλεια της πόλης και την αποφυγή στο μέλλον τέτοιων θλιβερών καταστάσεων.

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Το ελληνικό έθιμο και η ιστορία της βασιλόπιτας








Η Βασιλόπιτα κατά το ελληνικό έθιμο κόβεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους κυρίως μετά από φαγοπότι όπου και ακολουθεί χαρτοπαιξία «για το καλό του καινούργιου χρόνου».
Έτσι στις 12.00 ακριβώς τα μεσάνυχτα με την αλλαγή του έτους σβήνουν τα φώτα και μετά ένα λεπτό ξανανάβουν ευχόμενοι και αντευχόμενοι όλοι «χρόνια πολλά» και «ευτυχισμένο το νέο έτος».
Τότε προσκομίζεται η Βασιλόπιτα στο τραπέζι όπου ο νοικοκύρης αφού την σταυρώσει με το μαχαίρι τρεις φορές αρχίζει να τη κόβει σε τριγωνικά κομμάτια προσφερόμενο σε κάθε ένα παριστάμενο μέλος της οικογένειας ή φίλων και συγγενών με πρώτο κομμάτι του σπιτιού (ή του Χριστού της Παναγίας και του Άι Βασίλη), του σπιτονοικοκύρη, της σπιτονοικοκυράς και των άλλων παρισταμένων κατά τάξη συγγένειας και ηλικία με τελευταίο το κομμάτι του φτωχού ή πάλι του σπιτιού, χωρίς βέβαια να λησμονούνται τυχόν μετανάστες, ασθενείς και άλλα πρόσωπα της οικογένειας που για διάφορους λόγους δεν παρίστανται. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να κοπεί κομμάτι “για την εταιρεία”, “για το μαγαζί” κ.λ.π..
Το κόψιμο της Βασιλόπιτας γίνεται και τις άλλες μέρες του “Δωδεκαήμερου” των εορτών. Υπουργεία, γραφεία και σύλλογοι μπορεί να κόβουν βασιλόπιτες μέχρι και το μήνα Φεβρουάριο.
Σε πολλά νησιά με το ξημέρωμα της 1ης του Νέου Έτους αναλαμβάνει ο σπιτονοικοκύρης να καθαγιάσει την οικία κρατώντας είτε τμήμα της Βασιλόπιτας είτε του αντίστοιχου των Χριστουγέννων Χριστόψωμο και ένα κερί μπαινοβγαίνοντας στη πόρτα τρεις φορές λέγοντας “έξω τα κακά, μέσα τα καλά”.
Ιστορία της βασιλόπιτας
Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλαιό, προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία εορτή των «Κρονίων» (των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι, από τους οποίους και προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε. Κατά άλλο έθιμο, αντί νομίσματος, έβαζαν φασόλι και αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν “φασουλοβασιλιά”.
- Το κόψιμο στις βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Λουκάτο αποτελεί εξέλιξη του γνωστού και λαϊκού εθίμου στις πρωτοχρονιάτικης πίτας. Στην αρχαιότητα υπήρχε το έθιμο του εορταστικού άρτου, τον οποίο σε μεγάλες αγροτικές γιορτές οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν στις θεούς.
- Τέτοιες γιορτές ήταν τα Θαλύσια και τα Θεσμοφόρια. Χαρακτηριστικό στοιχείο στις βασιλόπιτας είναι ότι ο άνθρωπος δοκιμάζει την τύχη του με το κέρμα στις, προσπαθώντας να μαντέψει πώς θα του έρθουν τα πράγματα στη νέα χρονιά. Σε όποιον πέσει το φλουρί, στις θα είναι ο τυχερός και ευνοούμενος του νέου έτους! Η ορθόδοξη παράδοση συνέδεσε το έθιμο με τη Βασιλόπιτα.
Ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση
Πέρα όμως αυτού του φράγκικου εθίμου, που επικράτησε στην Ευρώπη, υπάρχει και μία θρησκευτική παράδοση που συνδέει και με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου. Κατά την θρησκευτική λοιπόν παράδοση κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία που επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος ήλθε να τη καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει.
Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως “λύτρα” στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) εκ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του, ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από επικείμενη καταστροφή.
Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού.
Το γεγονός αυτό απέληξε σε διπλή χαρά από της αποφυγής της καταστροφής της πόλης και συνεχίσθηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου).