Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Βλάχικος Γάμος

Αρχή της εβδομάδας σήμερα. Έρχεται ένα τριήμερο-φωτιά για ολόκληρη την Ελλάδα με πολύ χορό, τραγούδι, διασκέδαση. Με μια λέξη <<Καρναβάλι>>. Στην πόλη μας, τη Θήβα, αυτό το τριήμερο, δεν έχουμε κάποιο καρναβάλι, έχουμε το Βλάχικο Γάμο. Το μεγαλύτερο έθιμο της πόλης μέσα στο χρόνο, το αρχαιότερο αποκριάτικο έθιμο στην Ελλάδα καθώς είναι κατάλοιπο της αρχαίας Διονυσιακής λατρείας. Ωστόσο, ως Θηβαίος Δημότης δυσαρεστήθηκα όταν το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, θέλοντας να πάω να δω τους Βλάχους να κάνουν τα λεγόμενα "ζημώματα" στην Κεντρική Πλατεία της Θήβας, τηλεφώνησα σε έναν οικογενειακό φίλο, ο οποίος έτη επί ετών ντυνόταν, μου είπε πως πλέον δεν ντύνεται. Τελικά δεν ανέβηκα στην πλατεία.
Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι άλλο. Την επόμενη μέρα το πρωί πληροφορήθηκα ότι ο Σύλλογος, με τον οποίο, όλως τυχαίως, ντυνόταν Βλάχος αυτός ο φίλος, δεν συμμετέχει πλέον επίσημα στο έθιμο.
Αναφέρομαι φυσικά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Θηβών "Λάιος". Μόλις το άκουσα εξεπλάγην. Κι εγώ και οι συνδετιμόνες μου.
Δεν γνωρίζω βέβαια, αν οι λόγοι που ο φίλος μου δεν συμμετέχει είναι δικοί του ή του συλλόγου.
Όλοι οι Θηβαίοι γνωρίζουμε ότι ο Λάιος είναι ένας Σύλλογος, που κάνει πολλές δράσεις όπως τμήματα χορού σε διάφορες ηλικίες, ζωγραφική για τα μικρά παιδιά και άλλες δράσεις, με πιο σπουδαία το ότι ήταν, μέχρι πρότινος, η "πρωταρχική ύλη" του εθίμου του Βλάχικου Γάμου.
Δεν θέλω να σταθώ στις δραστηριότητες του Συλλόγου γιατί θα μας πάρει πολύ ώρα να τις αναλύσουμε, αλλά να σταθώ, να αναρωτηθώ και να δώσω τροφή για σκέψη στο φίλο-αναγνώστη του παρόντος άρθρου: <<Ποιος ο λόγος της απουσίας του ιστορικού συλλόγου του Λαΐου, που είναι ο πιο παλιός σύλλογος στη Θήβα, από το Βλάχικο Γάμο; Που είναι η συνέχεια της παράδοσης του εθίμου που ο Λάιος διατηρεί τόσα χρόνια; Μήπως ο φίλος μου δεν σταμάτησε από μόνος του να ντύνεται αλλά συμβαίνει κάτι άλλο;>>
Πραγματικά, ως Θηβαίος λυπάμαι γιατί αν αυτή η απόφαση ισχύει και είναι τελεσίδικη, τότε είναι πολύ στενάχωρο για όλους. 

Ο Λάιος από όσο γνωρίζω, είναι δυνατός σύλλογος και ελπίζω να επιστρέψει σύντομα στο έθιμο του Βλάχικου Γάμου, αν ισχύει ξαναλέω αυτή η πληροφορία.

Καλό βέβαια για όλους είναι να μην ισχύει.

Καλή εβδομάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου