Με 3 ευρώ το άτομο μπαίνεις σ' ένα από τα πιο καλοστημένα μουσεία που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.
Συνήθως γκρινιάζουμε για τις ακριβές τιμές που πληρώνουμε για να μπούμε σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κλπ. Σήμερα ας πρωτοτυπήσουμε. Ας το πάρουμε το πράγμα… από την άλλη πλευρά. Γιατί ναι, βρεθήκαμε μπροστά και σε μια περίπτωση που ευχαρίστως θα βάζαμε το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη. Το άξιζε και με το παραπάνω. Ο λόγος για το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας, το νέο κτίριο του οποίου εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2016. Είχα πάει για πρώτη φορά κατά τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας του που η είσοδος ήταν δωρεάν. Πήγα ξανά τις προάλλες: 3 ευρώ το άτομο για να μπεις σε ένα από τα πιο καλοστημένα μουσεία που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα. Και για να θαυμάσεις μία από τις πιο εντυπωσιακές και κομψές συλλογές αρχαιοτήτων. Μου φάνηκαν λίγα. Σαν να υποτιμούσαν το εξαιρετικό προϊόν τους. Αυτό, τη στιγμή που για να μπω σε επιεικώς αδιάφορα μουσεία του εξωτερικού έχω πληρώσει τα υπερδιπλάσια χρήματα.
«Εχετε κόσμο;», ρώτησα μία από τις ευγενέστατες κυρίες που επιβλέπουν τις γεμάτες ευρήματα αίθουσες. «Εχουμε», μου απάντησε, «είναι και χαμηλό το εισιτήριο…». Πράγματι, το χαμηλό εισιτήριο είναι δέλεαρ, όμως και τα 5 ευρώ (λέω μια τιμή) χαμηλό θα ήταν. Αλήθεια, τα 3 ευρώ δεν φαίνονται και σε εσάς λίγα για το Βασίλειο του Κάδμου; Δεν εννοώ σώνει και καλά πως πρέπει να το αυξήσουν (για να προφτάσω αντιδράσεις) δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω την τόσο χαμηλή τιμή. Ούτε ένα πακέτο τσιγάρα! Αφήστε που τα 3 ευρώ είναι π.χ. για τους τουρίστες από τη Βόρεια Ευρώπη απλώς… τίποτα! Δωρεάν θα τους βάζουμε όταν εμείς πληρώνουμε τα κέρατά μας για να μας δείξουν κάτι μπαρουτοκαπνισμένα ξύλα που κάποτε ήταν πλοία των Βίκινγκς;
Όπως και αν έχει, μην το χάσετε το Μουσείο της Θήβας. Είναι μια κούκλα! Και αυτό, και η ανασκαφή από κάτω, που φαίνεται από το γυάλινο πάτωμα και ο περίβολος με τον μεσαιωνικό πύργο που ανήκει στην οχύρωση της φραγκοκρατούμενης Θήβας και κτίστηκε το 1278. Μία (και κάτι) ώρα δρόμο από την Αθήνα, πληρώνοντας μόλις 3 ευρώ το άτομο, θα βρείτε έναν (ακόμα) λόγο για να νιώσετε υπερήφανοι για αυτή τη χώρα.
Νίκος Πρίντεζης
Πηγή: tospirto.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου