Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Σαν σήμερα: ΑΕΚ - ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ 89-82

Μία ιστορική μέρα για το ελληνικό μπάσκετ. Σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πολύ μεγάλη νίκη και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου της μπασκετικής ΑΕΚ ενάντια στην Τσεχική Σλάβια Πράγας με σκορ 89-82, μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Χιλιάδες κεράκια άναψαν για να φωτίσουν το γήπεδο καθώς μόνο ο αγωνιστικός χώρος φωτιζόταν τότε.
Για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν 80.000 άτομα να παρακολουθήσουν αγώνα μπάσκετ, πράγμα που θεωρήθηκε ρεκόρ για τα παγκόσμια αθλητικά δεδομένα και γράφτηκε στο βιβλίο Γκίνες. Οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν δεν είχαν προηγούμενο. Περίπου 300.000 άτομα μαζεύτηκαν έξω από το στάδιο και η ουρά έφτασε μέχρι την Ομόνοια. Τον Γιώργο Αμερικάνο τον κουβάλησαν μαζί με το αυτοκίνητο του από το Παναθηναϊκό στάδιο μέχρι την πλατεία Βικτωρίας! Σε μια εποχή που η χούντα είχε απαγορεύσει τις εκδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις για παραπάνω από πέντε άτομα.  Ο απεσταλμένος της γαλλικής Εκίπ έγραψε χαρακτηριστικά: « Ο έναστρος ουρανός αυλακωνόταν από χιλιάδες χρωματιστές φωτοβολίδες κάθε φορά που η ελληνική ομάδα σημείωνε ένα καλάθι και πάνω από δύο ώρες η ιαχή «ΑΕΚ-ΑΕΚ» κάλυπτε κάθε άλλο θόρυβο».
O «Παγκόσμιος» Γιώργος Aμερικάνος, ο Γιώργος Tρόντζος, ο «γιατρός» Xρήστος Zούπας, το «πουλί» ο Στέλιος Bασιλειάδης, ο «γίγαντας» Aίας Λαρεντζάκης, μαζί με τον Πέτρο Πετράκη, τον Δημητριάδη, τον Λάκη Tσάβα και τον «φανατικό» Nίκο Nεσιάδη είχαν ξεκινήσει την πορεία για την κορυφή της Ευρώπης δύο χρόνια πριν. Το 1966 βγήκαν 4οι στην ίδια διοργάνωση...

Πριν από μερικούς μήνες βγήκε η ταινία του Τάσου Μπουλμέτη (δημιουργού της ταινίας "Πολίτικη Κουζίνα")" 1968", η οποία αναφέρεται σε αυτό το γεγονός της κατάκτησης του Κυπέλλου Ευρώπης από την ΑΕΚ. Η ταινία κάνει αναφορά σε ιστορίες γύρω από την ομάδα της ΑΕΚ και τη βραδιά της 4ης Απριλίου. Άλλες πραγματικές και αλλες μυθοπλασία. Με γνωστούς ηθοποιούς όπως Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Αντώνη Αντωνίου και άλλους, ενώ η μουσική ανήκει στην Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου